Fortsätt till innehållet
Sök efter:
Hem
Rösta
Kategorier
Årets Viltvårdare
Årets Eftersöksjägare
Årets Jaktskytt
Årets Jakthundsuppfödare
Årets Jakthund
Årets Eldsjäl
Årets Jägare
Årets Mediaprofil
Juryns pris
SKK:s pris
Pristagare
Pristagare 2024
Pristagare 2023
Pristagare 2022
Pristagare 2021
Pristagare 2019
Filmer
Filmer 2024
Filmer 2023
Filmer 2022
Filmer 2021
Filmer 2019
Sponsorer
Press
Information
Information
Kontakt
Jury Rösta
2025-01-08T09:01:05+01:00
Name
*
Email Address
*
Årets Eftersökjägare
Årets Eftersöksjägare
Jan-Erik Fasth, 61 år, bor i Dimbo utanför Tidaholm. Han har varit med i skogen och jagat sedan sju års ålder, och sysslat med eftersök i 40 år. Under de senaste 30 åren har han gjort eftersök på många stora gods och gårdar, samt i trafiken, även om merparten av de cirka 300 eftersöken han gör årligen är i samband med jakt. Hans omgivning beskriver honom som ödmjuk, hjälpsam och noggrann, och han är en person som ställer upp i alla väder. Han är prestigelös och en god lagspelare. Han har genom åren byggt upp ett nätverk av duktiga eftersöksjägare som han samarbetar med och han har hållit i många eftersöksutbildningar. Hans filosofi är att man ska göra rätt från början för att undvika att göra fel och försvåra arbetet. En noggrann skottplatsundersökning är början och sedan fattas beslut om hur han går vidare, vilka hundar han väljer, och hur han lägger upp sitt arbete. Jan-Erik är en av landets mest erfarna eftersöksjägare, och tillika en förebild för nya eftersöksjägare.
Mikael Norgren, 57 år, bor i Barnvik på Värmdö tillsammans med sin sambo och son. Han har jagat i 30 år och har idag två jakthundar. Han beskrivs som en mycket seriös och kompetent eftersöksjägare som utför cirka 110 eftersök per år. Det är mestadels viltolyckor han åker ut på, men han gör även jakteftersök. Hans uppgift som eftersöksjägare innebär inte bara att förkorta lidandet på skadade djur, utan ofta även att hjälpa chockade bilister på plats. Mikael sitter i styrelsen för Svenska Jägarförbundet Stockholm, där han jobbar ideellt för Sveriges eftersöksjägare inom NVR. Han är engagerad som ledare i utbildningar inom eftersök och skytte. Han är även ute tillsammans med Älgskadefondsföreningen och informerar om viltolyckor. Han är ofta med på jaktmässor och liknande sammanhang för att informera om NVR. Via sin Facebookgrupp ”Värmdöbor & viltvård” informerar han kommuninvånarna om pågående eftersök och om vilt i trafiken. Han brinner för att förmedla eftersöksjägarnas betydelse även utanför jägarkretsar och han jobbar för att göra jägarna mer synliga och accepterade.
Mikael ”Snicke” Olsson, 57 år från Ronneby började jaga som 25-åring och sedan 15 år tillbaka är han en aktiv eftersöksjägare, både när det gäller jakt- och trafikeftersök via NVR. Han beskrivs som en ödmjuk och ambitiös eftersöksjägare, och en mycket uppskattad och omtyckt jaktkamrat. Snicke som han kallas genomför årligen cirka 200 eftersök. Han är även NVR-samordnare för Ronneby och Karlskrona. Han är i princip alltid tillgänglig och har stor respekt för det skadade viltet. Hans mål är att alltid göra sitt bästa, och han brinner för att sprida kunskap vidare till nästa generation, i hopp om att inspirera fler att bli eftersöksjägare. Han håller även kurser i eftersök, spår och lydnad.
Peter Dalén, 41 år från Karlskrona har jagat hela livet. Han började med eftersök för cirka tio år sedan men det är under de senaste sju åren det tagit fart på allvar. Han gör årligen mellan 150–200 trafikuppdrag och 100–150 jakteftersök tillsammans med sin slovenska kopov. Peter har en stark drivkraft och ett stort engagemang, och han lägger verkligen ner den tid som eftersöken kräver, oavsett vilket vilt han söker efter. Peter är seriös, ödmjuk och kunnig. Han beskrivs som noggrann i sina uppdrag, och av dessa anledningar är han uppskattad och flitigt anlitad. Han ställer upp under dygnets alla timmar, och som eftersöksjägare är han ett gott föredöme för hur eftersök ska hanteras.
Roger Sigrén, 53 år från Kristianstad hittade sitt jaktintresse redan som 15-åring. Han skaffade sin första spårhund för 20 år sedan, och under de senaste tio åren har det uteslutande handlat om eftersök. Åren 2005 till 2013 gjorde han trafikeftersök men idag gör han endast jakteftersök, och det blir årligen cirka 200 eftersök för honom och hans fyra hundar. Roger beskrivs av sin omgivning som en mycket social person, som har lätt att interagera med sin omgivning. Hans personlighet passar väldigt bra under eftersök, eftersom han där ofta träffar stressade människor. Han är en eftersöksjägare som alltid strävar efter att göra sitt yttersta, och målet är att så snabbt som möjligt hitta det skadade viltet. Roger är också den som håller stämningen uppe, och han är alltid snabb att peppa sin omgivning. "Nu tar vi en lemonad så blir du glad" är ett uttryck som han ofta använder sig av. Det kan han säga när det går tungt, och det spöregnar, för att höja stämningen. Ödmjuk, envis och positiv är ord som ofta förekommit i beskrivningen av Roger.
Årets Jakthundsuppfödare
Abramsängs kennel drivs av Håkan Knutsson, 78 år från Abramsäng i Karlskrona. Håkan har dömt jaktprov och viltspårprov sedan 1966. Han har även varit ordförande och fullmäktige i Blekinge dreverklubb. Tiken som startade kenneln var Freja, en dubbelchampion som lämnat fina avkommor efter sig. Kenneln registrerades först 2019, men uppfödningen av valpar skedde även innan kenneln uppkom. Kenneln har en meriteringsprocent på hela 88 (33 % är dubbelchampions) varav alla har tagit förstapris på jaktprov. Håkans filosofi med uppfödningen är att ta fram drevrar som är exteriört och mentalt bra, plus att de ska vara goda jakthundar, något han lyckats utmärkt med.
Blomskogens kennel drivs av Tommy Blom, 58 år från Mallbacken i Värmland. Kenneln startades 1995 och har producerat cirka 180 valpar (ungefär 50 jämthundsvalpar där drygt 70 % är meriterade, och cirka 130 gråhundsvalpar där drygt 55 % är meriterade), och avkommor från Blomskogens kennel har varit med och tävlat på SM. Tommy var en av eldsjälarna som startade upp Svenska Gråhundklubben och han har ett enormt intresse för älghundar. Tommy jobbar hårt för att ta fram friska hundar, med hög exteriör kvalitet, som framför allt har mycket goda jaktliga kvaliteter. Han är också en uppfödare som engagerar sig, hjälper och stöttar sina valpköpare. Han stöttar och hjälper även andra uppfödare vilket är en unik egenskap. Varje år anordnar han ”Blomskogensdagen” där alla valpköpare är välkommen för att träffas, där han också tar hem en permoälg och permobjörn som de får släppa sina hundar på. Tommys första egna hund var gråhundshannen Arro född 1990 som blev SJCH och SUCH. Den tik som har satt prägel på gråhundarna i kenneln var Havulan Hilla som han köpte in från Finland. Havulan Hilla har över 60 % meriterade avkommer och flera SDCH efter sig. En klassisk egenskap hos en Blomskogshund är att den rör sig runt älgarna innan den börjar skälla, något som har renderat i många fina ståndskall. Idag har Tommy sex hundar hemma, alla tikar och välmeriterade.
Ground Workers Kennel drivs av Maria Erlandsson, 50 år från Tomelilla. Maria föder upp borderterrier sedan 1995, och hittills har kenneln producerat 104 valpar. 34 valpar har blivit viltspårmeriterade (flertalet champions), 15 har gjort grytanlagsprov, 46 har visats på officiell utställning och elva har gått BPH med skott. Hon själv har haft förmånen att få fram några trippelchampions (gryt, viltspår, utställning). Maria jobbar för att borderterriern ska bibehålla sina grytegenskaper och samtidigt vara en duktig jakthund ovan jord. Hon jobbar hårt för att de valpar hon tar fram ska ha en god exteriör, visa mod och dådkraft med ett klokt arbetssätt, och ha en självbevarelsedrift oavsett vilket viltslag de möter. Hon strävar alltid efter att hennes valpköpare ska få en hund som blir en familjemedlem och en jaktkamrat. Sedan 2017 har hon breddat rasens avelsbas med sex importer från öst, och borderterriers har varit hennes enda och största intresse under de senaste 30 åren. Hon har även under flera år varit aktiv inom Borderterriersällskapets jaktkommitté. Hennes borderterrier "Carmals Devil" var den första någonsin som gick ett godkänt drevanlagsprov skog, och hennes "Baddy In Token Of Unicorn" var den första och hittills enda borderterriern som fått 100 poäng (maxpoäng) på ett drevanlagsprov på fält.
Anders Carlsson 65 år, och Mirjam Carlsson 55 år från Nymölla, driver kenneln Carmal's där de huvudsakligen föder upp labradorer, men även andra raser. Första kullen tog de redan 1983 och genom åren har de fött upp 410 labradorvalpar. Kenneln har en meriteringsgrad på 40 % och en rad meriter på sina avkommor genom åren. Exempel på bedrifter på Carmal´s hundar är en vinnare av unghundsderbyt, tre vinnare av retrievermästerskapet, en internationell jaktchampion och ett 20-tal jaktchampions. Deras filosofi är att föda upp starka, friska och mentalt stabila labradorer som motsvarar de högt ställda kraven som finns på eftersökshundar (apportörer) på småvilt. Anders dömer även retrieverprov på internationell nivå och har dömt i stora delar av Europa. Paret genomför även träningar och kurser, både enskilt och i grupper, i Sverige och utomlands.
Sjöalta Kennel drivs av Mats Nilsson, 69 år från byn Sjöalt i norra Skåne. Mats bor tillsammans med sin sambo Anna och deras två smålandsstövare. Kenneln startades 1988 och genom åren har 53 smålandsstövarvalpar fötts med detta kennelnamn efter fyra tikar, med en meriteringsprocent på cirka 30 %. Mats har inte bara sålt hundar till traditionella stövarjägare, utan även till rovviltjägare, vilket är ett bra sätt att introducera stövare för nästa generations jägare. Visionen med uppfödningen har alltid varit att långsiktigt ta fram friska och duktiga smålandsstövare, vilket Mats har gjort på ett fantastiskt sätt, trots en mycket smal avelsbas, samt att bevara rasen för kommande generationer. Sjöalta har deltagit i rasprojekt med inkorsning från schillerstövare, och tagit fram hundar som idag, några generationer senare är godkända i avel. Utöver uppfödningen har Mats under många år jobbat för smålandsstövaren i synnerhet, och stövarna i allmänhet i Sydsvenska Stövarklubben och Svenska Smålandsstövareföreningen. Han har även under cirka 20 år varit Svenska Stövarklubbens avelsråd för smålandsstövare, så man kan säga att Mats i många olika roller, gjort stora insatser för stövarna i Sverige.
Årets Jakthund
Akita är en Basset Artesein Normand som bor i Kaptensbo, Jönköping, tillsammans med ägaren Pär Bohman med familj. Akita är född i april 2022 och kommer från Pärs egen uppfödning. Akita har blivit präglad på klövvilt och när det blir ett upptag så är det alltid rådjur eller dov hon har framför sig. Hon har en mycket stor jaktlust vilket visar sig inte bara i jakten, utan även i lek. Hon är också en mycket social hund som sprider glädje omkring sig. Hennes främsta styrkor är söket, spårarbetet och samarbetsviljan. Hon går ut på rejäla sökrundor med bra hastighet, och hittar hon inte något vilt eller spår som hon bedömer vara värt att söka vidare på, kommer hon tillbaka med jämna mellanrum. Hittar hon ett färskare spår så kan hon ibland gå väldigt långt innan hon tar upp och jagar. Hon har också ett nyanserat och kraftigt skall. Under 2024 års viltspårtävlingar vann Akita, tillsammans med matte Elisabeth kvalet till Huggabprovet och sedan vann de Huggabprovet och gick därefter vidare till SM-final i Mullsjö. Akita är viltspårchampion med tre raka ettor, och drevprovschampion med tre raka ettor, sedan har hon varit med på ett par utställningar där hon bedömts som excellent vid samtliga tillfällen. I övrigt är hon en underbar familjehund.
Allram är en åttaårig smålandsstövare som bor tillsammans med sin ägare Patrik Blomberg i Eskilstuna. Allram, som är både jakt- och utställningschampion, har blivit en ambassadör för denna lilla ras eftersom han har de komponenter som en bra jakthund ska ha, nämligen goda jaktliga egenskaper, en god exteriör och är samtidigt en social och trevlig familjehund. Allram är hunden som alltid får CK och ofta blir Bir på utställning, och på jaktprov har han också lyckats bra på elitprov runtom i landet. Under föregående jaktår startades han på fyra elitprov och fick tre elitettor och en elittvåa. Han är dessutom använd i avel tre gånger med tre olika tikar. Hemma är han lugnet själv, och han följer alltid med husse på jobbet.
Kungbergets Loka är en drevertik på åtta år, som bor tillsammans med sin ägare Mikael Tranberg med familj i Årjäng. Loka är en drever som verkligen visat vad rasen är, nämligen en allroundhund. Lokas styrka är att hon är just en allroundhund, med ett lugnt temperament som anpassar sig till alla miljöer. Hon är en formbar och lättdresserad hund, med ett ärligt skall, hög drevsäkerhet, och hon är alltid snabb att ta upp. Loka är utställd tre gånger med Exellent och 1 Ck. Hon har kvalat in till sex olika mästerskap genom åren. Tre Drever-SM (2018, 2019, 2024) med en andraplats som bästa placering. Har-SM tre gånger (2020, 2021, 2023) med en förstaplats 2023 med 1+2 hare 36 ep. Under jaktprov har hon sju ettor, fyra tvåor, en trea hare, två ettor räv, tolv ettor rå, en tvåa rå och en trea rå. Loka har två kullar efter sig där 24 % är meriterade på prov och 60 % på utställning.
Mariebergs Unik är en sjuårig strävhårstax som bor tillsammans med sin ägare Helena Gustafsson i Nyhammar, Dalarna. Unik är en social hund som fungerar bra både runt människor och andra hundar. Som jakthund är han ärlig och det hörs på skallet vad som händer. Han driver rådjur, räv, hjort och hare, och han har en hundraprocentig återgång. Han har Excellent och Cert på utställning. Han har deltagit på Drev-SM två gånger (2021 vann han, 2022 blev han trea) och 2023 vann han Nordiska Mästerskapen. Han är även svensk- och norsk drevprovschampion. Unik har använts i avel i Sverige, Norge och Finland, och han har sexton kullar efter sig bara i Sverige. Flera av Sveriges främsta uppfödare har använt honom i aveln och därmed har han bidragit till att ett riktigt bra jaktblod nu finns i många taxar, och han har lämnat flera drevchampions efter sig. Unik är unik, och han gör fin reklam för taxen som drivande hund.
Meios Kalla Karlsson är en treårig gråhund som bor tillsammans med sin ägare Jon Cedlund med familj i byn Långasjömåla i Småland. Vid ståndarbete skäller hon med 90–100 skall i minuten med bra hörbarhet, och trots stor jaktlust så söker hon kontakt både på sök och ståndskall, och hon kommer oftast på inkallning. Hon har ett stort och effektivt sök och hittar oftast älg fort. Upptagen kan variera från lugna upptag, till upptag där hon trycker på och frontar upp älgen. Kalla gör även eftersök på trafikskadat vilt inom NVR där hon gör ett bra jobb. Hon har excellent på utställning och hon tog sin första jaktprovsetta på 90 poäng vid ett år och tio månaders ålder. Hon var färdig jaktchampion ett år senare, med tre förstapris på 90, 91, och 93 poäng. Hon vann Gråhundsmästerskapet 2023 med 91 poäng och hade högst poäng bland alla gråhundar i Sverige samma år. Hon kvalade in till Gråhundsmästerskapet 2024 men fick avbryta provet på grund av skadad älg. Hon kvalade till Nordiska Mästerskapet 2024 där hon kom på en sjätteplats av 16 hundar. Hon fick sin första kull våren 2024, fyra tikvaplar och fyra hanvalpar, med Ryrskogens Oscar. Kalla är en otroligt trevlig sällskapshund som gärna leker med barnen. I skogen jagar hon varje dag som att det vore den sista.
Årets Eldsjäl
Bo Titusson, 72 år från Sävsjö fick redan vid fem års ålder följa med sin farfars bror på harjakt, och sedan dess har han varit en inbiten jägare. Han har haft jakthundar hela sitt liv. Det började med drever, men under de senaste 40 åren har det varit hamiltonstövare för hela slanten. Han har varit engagerad i Sävsjöortens Jaktvårdsförening sedan 70-talet. Han har varit provledare och kursledare för jägarexamen, och han har genom åren utbildat många nya jägare. Han har även varit jaktskytteinstruktör under många år. Från början på 80-talet har han varit verksam inom Smålands Stövarklubb, främst som domare vid jaktprov. Han har även sedan dess varit, och är fortfarande högst delaktig i Sveriges största jaktprov för stövare ”Eksjöprovet”. År 2020 kom kronan på verket då hans hund Hjälmsereds Atos vann Har-SM, något som alla i hans omgivning unnade honom. Bo är en eldsjäl som i alla lägen ställer upp, något medlemmarna i Smålands Stövarklubb fått uppleva. Han är alltid positiv, glad och tillmötesgående, och detta är en person som man aldrig hör något ont om eller av.
Conny Ullmann, 57 år från Ösmo tog jägarexamen 1991, blev med i sitt första jaktlag år 2000 och sedan dess har hans intresse för jakten vuxit stadigt. Han jagar allt, men helst fågel med sina egna hundar. Conny är ansvarig för en förbundsägd Jakt- och Kursgård på Gålö där han håller i jakter, utbildningar och hundträningar, allt på ideell basis. Han möjliggör jakt för funktionshindrade, ställer upp med råd och träning när det gäller andras jakthundar och gör allt för att alla i hans omgivning ska känna sig välkommen. Conny brinner för att marklösa jägare ska få tillgång till jakt, och för att ny jägare ska få en bra introduktion inom jakten, med allt från etik, till jaktliga färdigheter och hantering av skjutet vilt. Det som driver Conny är att få ge jägare i hans omgivning en positiv upplevelse, och se dem utvecklas i sin roll som jägare, oavsett bakgrund och förutsättningar.
Eva Forsgren, 82 år från Sörmark, Torsby, hade sin första kontakt med jakten på 70-talet då hon följde med sin bror på älgjakt som ”smörgåsnisse”. Efter jakten sa jaktledaren, att nästa år får du följa med som skytt om du ska vara med, och resten är historia. Hon har genom åren ägnat sig åt de flesta jaktformer som finns, och jagat även utanför Sveriges gränser, bland annat i Tyskland, Kanada och på en nedlagd rysk raketbas. Hon har dessutom tagit mårdar i fällor och garvat skinnen på egen hand. Hon har under många år varit aktiv eftersöksjägare inom NVR, hon är ordförande i Torsby Jaktvårdskrets och ledamot i Jägareförbundet Värmland. Få jägare har inspirerat och skolat in så många nya jägare som Eva. Hennes intresse för ungdomsarbete saknar motstycke och hon har arrangerat allt från ungdomstävlingar till utbytesprojekt, där jaktintresserade ungdomar fått möjlighet att jaga. Hon har drivit ungdomsläger, minijägarskola, engagerat sig i JAQT, hållit eftersökskurser och mycket mer. Det absolut viktigaste arbetet inom jakten är enligt Eva att intressera barn och unga för djur, natur och jakt om återväxten ska säkras, något hon verkligen gjort. Eva beskrivs som en otroligt varm, omtänksam och godhjärtad person, som samtidigt är kunnig och erfaren inom jakt och vilt. En riktig förebild och en fantastisk ambassadör för oss jägare, som alltid har nära till skratt.
Jan Gustavsson, även kallad Gryt-Janne är en 55-årig jägare från Skåne som började jaga i början på 90-talet. År 2010 köpte han sin första terrier och grytjakten började ta stor plats i hans liv. 2018 började han bilda ett nätverk av grytjägare i Skåne. Detta nätverk växte och blev "Digging Team Sweden - Nätverk", ett nätverk där grytjägare i Sverige, förutom att jaga gryt, även arrangerar och deltar i räddningsuppdrag, både av jakthundar och sällskapshundar som fastnat i gryt. Säsongen 2022–2023 var nätverket inblandat i ett 30-tal räddningar. Nätverket har vuxit och har idag även medlemmar i Norge och Danmark. Janne sitter i Svenska Grythundklubben styrelse och visar upp grytjakten på mässor, håller föreläsningar om grytjakt och jobbar hårt för att öka etik och moral inom jakten. Han tar ofta med sig nybörjare på grytjakt och han har i flera år arrangerat grytjaktshelger där erfarna grytjägare delar med sig av sina erfarenheter till nya jägare. Han är även ansvarig för grytträningen hos Malmö Viltvårds Förening.
Lilian Vesterlund, 77 år, bor en mil norr om Skellefteå. Hon beskrivs som en fantastisk medmänniska, alltid snabb att hjälpa till, vare sig det rör sig om hundar eller annat. Hon är ordförande i Övre Norrlands Taxklubb och i sin roll inspirerar hon klubbens medlemmar, samtidigt som hon gör en stor administrativ insats. Hennes intresse för jakt började när hon i början av 80-talet köpte en korthårig vorsteh för att köra drag med. Hon tog jag jägarexamen och fågeljakten blev hennes stora intresse. Inom Vorstehklubben har hon under många år varit provledare, hundinstruktör och ledamot. Hon har själv fört fram många hundar på prov med fina resultat och hon föder upp jakthundar under namnet Boviksbadets kennel. På meritlistan har hon också ett antal SM-medaljer i draghundskörning, hon gjorde den svenska klassikern vid 54 års ålder och hon har åkt skidor med hund och pulka från Riksgränsen till Hemavan, ett äventyr som tog 14 dagar. Lillian är assisterande jaktledare i sitt älgjaktlag och tillsammans med sin tax är hon jaktlagets eftersöksteam. Hon har även gått många viltspårsprov och jaktprov med fina resultat. Idag jagar hon främst rådjur med sina taxar. Hon försöker inspirera taxägare att ta vara på taxens kvaliteter när det gäller viltspår och jakt. Hon har även haft hundkurser, både inom taxklubben och inom Jägarförbundet de senaste åren.
Årets Jägare
Christian ”Crille” Johansson, 50 år från Böjeryd på gränsen mellan Småland och Halland började jaga när han var så pass stor att han kunde följa med sin far och morfar. Hemma på gården finns gråhund, jämthund, drever och finskstövare. Han drivs av att se sina hundar utvecklas mot att bli duktiga jakthundar och prestera på jaktprov och i utställningsringen. Han uppskattar själv att han får ihop cirka 160 dagar om året till jakt och hundträning. Från 21 augusti till 28 februari och även in i mars är det jakt för hela slanten. Christian jagar allt från älg, räv, hare, vildsvin och rådjur, till björn och lodjur. När han inte får släppa hundarna blir det åtel- och spannmålsjakt på vildsvin för att skydda grödor åt lantbrukarna. Det blir även en del pyrschjakt på råbock med barnen. Förutom jakten dömer han jaktprov för älghundar, drever och stövare. Han är engagerad i Sydsvenska Älghundklubben, där han sitter med som provledare, provrättare/fullmäktige, och han är även med och utbildar nya domare. Sedan många år tillbaka är han eftersöksjägare inom NVR, och han driver Böjeryds kennel. Han brinner för att låta nästa generations jägare få komma fram, och han är en bra mentor och förebild för nya jägare. Han är även en jägare som alltid lyckas med sina jakthundar, och på det stora hela kan han beskrivas som en mycket kompetent jägare.
Johan Fogelberg, 60 år från norra Västmanland kan beskrivas som en ”jaktlig allätare” men han föredrar jakt med hund. Han har för tillfället tre jaktgolden, en gråhund, en västsibirisk laika och en terrier, och han lägger all sin lediga tid på jakt och hundar. Johan har en fantastisk förmåga att dela med sig av sin kunskap till andra, vilket inspirerar både nya och mer erfarna jägare att utvecklas. Johan lyfter gärna andra jägare och hela laget. Han är prestigelös och ödmjuk, med enormt breda jaktliga kunskaper, och han har alltid fokus på säkerhet och etisk jakt. Johans vilja och engagemang för viltet och viltvård visade sig extra mycket då han deltog i det långa och mycket svåra arbetet att utrota vildsvinspesten i Fagersta. Få jägare känner sina hundar så väl som Johan och han utbildar både fågelhundar, grythundar, älg- och vildsvinshundar, med stor framgång. Johan jagar med många olika raser, men har speciellt lyft fram golden retriever som jakthund och visat på rasens goda egenskaper och bredd. Johans positiva attityd och trevliga sätt smittar av sig på alla runt omkring honom, vilket gör honom till ett föredöme för hela jägarkåren.
Mattias Landin, 45 år från Nyköping har sedan barnsben haft ett stort intresse för djur och natur. Med drygt 150 jaktdagar om året hinner han med allt från skärgårdsjakt till drevjakter och smygjakter. Han jagar mycket rent privat, men också professionellt. Han är engagerad i jägarförbundet där han delar ansvaret som kustansvarig i Södermanland. Han har även varit med som skarvexpert i framtagandet av förbundets skarvjaktsutbildning, och håller utbildningar i skarvjakt samt säljakt. Han jagar mink på uppdrag åt Länsstyrelsen i Södermanland och Östergötland, och ingår i Nyköpings kommuns skyddsjaktsgrupp. Han samarbetar med SLU där han lämnat ett stort antal dietprover och kommer ingå i ett större projekt kring säl och skarv, och han tar prover till Naturhistoriska Riksmuseet. Han engagerar sig även privat i dessa frågor och är med på olika forum, som till exempel ekobaserad havsförvaltning, där Havs och Vattenmyndigheten är projektansvariga. Han skriver flertalet skyddsjaktsansökningar kring skarv, och dispensansökningar för säljakten. Han har under tre år haft dispens för att jaga säl i tre olika sälskyddsområden. Något han brinner för är att ta med och guida nya jägare på deras första säl-, skarv- och minkjakter. Han säljer inga jakter då han inte tror de som betalar bäst är de mest lämpliga jägarna. En tredjedel av alla inrapporterade gråsälar under licensjakten i Sverige under 2024 har rapporterats in av Mattias. Han har även tagit cirka 150 minkar och cirka 1000 skarvar, vilket gör honom till en stor viltvårdare. Av sin omgivning beskrivs han som en jägare med hög moral och etik. Han delar gärna med sig av sina erfarenheter till alla som önskar veta mer. Mattias har mycket goda och breda kunskaper om jakten i alla olika former. Han har ett lugn och är en driven jägare som vågar ta diskussioner och driva på processer. En jägare utöver det vanliga.
Wilma Blomqvist Jepsen, 21 år bor på Vikbolandet öster om Norrköping. Som femåring fick hon följa med sin morfar och ta hand om en älg jaktlaget skjutit, och sedan dess har hennes jaktintresse bara vuxit. Hon har spenderat oräkneliga timmar i skogen, främst tillsammans med sin morfar och morbror. Hon är en jägare som alltid visar en stor respekt för naturen och viltet. Hon är sin unga ålder till trots en skicklig jägare, och hon engagerar sig i viltvårdsprojekt. Hon hjälper gärna till när det behövs, och hon inspirerar sin omgivning genom sin passion för att bedriva en hållbar jakt, vilket gör henne till en god förebild. Hon ägnar sig åt de flesta jaktformer som är tillgängliga, men drevjakten är det som idag ligger henne allra varmast om hjärtat, mycket på grund av hennes två hundar Zigge och Zixten. Hon gör mellan 120–140 jaktdagar per år, och utöver drevjakten med egna hundar spenderar hon många dagar med att pürscha och jaga i spannmålen.
Wilma Edlund, 19 år från Näsåker har jagat så länge hon kan minnas. Hon har fått följa med sina föräldrar på jakt redan från ung ålder, och hon har alltid tyckt att det varit roligt att jobba med hundar. Samarbetet mellan jägare och hund, och att kämpa tillsammans mot ett mål är något som driver henne. Även om antal fällda vilt inte är ett mått på jaktkundkap, så har Wilma varit otroligt framgångsrik i sin jakt. Det finns sex älghundar i familjen så det blir mycket älgjakt, men hon jagar även skogsfågel med sina norrbottenspetsar. Utöver hundjakten jagar hon även en hel del toppfågel, rådjur, bäver och gås. Eftersom familjen har tio hundar så läggs mycket tid på hundträning, allt för att ha bästa möjliga förutsättningar när jakten drar igång. Wilma gick Jakt- och viltvårdsprogrammet på Dille Gårds Naturbruksgymnasium, och hon ingick i skollaget som vann Jakt-SM 2024. Där måste man ha oerhört breda kunskaper inom jakt och viltvård, samt skytte för att vara framgångsrik. Sin unga ålder till trots har hon otroligt breda jaktliga kunskaper och hon är verkligen en jägare som har framtiden framför sig. Hon beskrivs som en ödmjuk jägare med hög etik och moral, och hon är verkligen en god ambassadör för den svenska jägarkåren.
Årets Jaktskytt
Christian Andreasson, 48 år, bor i Edane, en liten ort utanför Arvika med fru, tre gråhundar och en drever. Hans karriär började med att han ville träna inför en jaktresa till Tunisien, det gick bra på trapbanan och på den vägen är det. Han sköt sitt första SM 2006 men hade skjutit en del kuljaktstigar innan. Idag har han några svenska rekord i jaktkombination, och han slog även svenskt rekord i enkel jägarkombination 2016, och svenskt rekord i kula på Jägar-SM i Umeå. Han har också några medaljer i älgskytte från Nordiska Mästerskapet. På hyllan har han även drygt 25 SM-guld, och totalt över 60 SM-medaljer, samt några medaljer från Nordiska Mästerskapet. Säsongen 2023–2024 har han tagit följande placeringar: Brons individuellt SM jaktkombination, brons individuellt SM enkel jägarkombination, guld i lag i jaktkombination, guld i lag i enkel jägarkombination, svenskt rekord i lag enkel jägarkombination, silver i lag i Nordiska Mästerskapet, brons i lag jägar-SM, brons individuellt i jägar-SM, guld i kula på Jägar-SM.
Rikard Alm, 37 år från Jönköping började tävla på högre nivå 2014. Hans främsta meriter är NM-guld trap 2017, NM-Silver älg 2017, NM-guld råbock 2023, SM-guld lag 2020, SM-guld kula 2020 Europeiskt jaktskytte och SM-silver i Europeiskt jaktskytte 2021. Under säsongen 2024 vann han SM-guld i jaktskytte, SM-brons i Europeisk jaktskytte, SM-silver i kula (både Nordisk och Europeisk stil), samt NM-silver i lag. Rikard har varit skytteinstruktör för jägarexamenelever under flera år, och är med som funktionär på den årligen återkommande nattskyttetävlingen Elagenten invitational. Han lyfter fram tävlingsverksamheten som en fantastisk skyttefamilj, där aktiva hjälper varandra att utvecklas och delar med sig av tips. Hans största intresse förutom skyttet, är prata skytte, krut och kulor, och han delar gärna med sig av sina kunskaper till andra, i hopp om att öka intresset för skytteverksamheten.
Rebecka Bergkvist, 33 år från Borgstena Västra Götaland tog jägarexamen 2005 och började tävla 2006. Jakten är en minst lika stor del av hennes liv som skyttet är. Med VM-guld 2016, VM-silver 2017 och 2018, EM-silver 2023 (FITASC Sporting), VM-brons 2024 (Compak Sporting) och 23 SM-guld i de olika sportinggrenarna i ryggsäcken är hon en av våra främsta tävlingsskyttar. Under jaktåret 2023–2024 vann hon ett VM-brons i Compak Sporting, SM-Guld Fitasc Sporting, och SM-Guld Engelsk Sporting. Utöver sitt eget tävlande försöker hon hjälpa till, och då främst på hemmaklubben Svegeråsen JSK med banbygge och andra medlemsinsatser. Hon vill inspirera fler jägare till att börja träna mer skytte, och även att fler ska våga prova på att tävla. För egen del tycker hon att tävlingarna är den bästa träningen för att bli en bättre skytt. Den allra största drivkraften hon burit med sig i hela sin karriär är att hon tidigt insåg att skyttet är en oerhört central del av jakten, och något man behöver ta ett stort ansvar för som jägare. Alla gör misstag, men för att minimera riskerna så bör man alltid försöka förbereda sig på bästa sätt. På skjutbanan lär man känna sig själv som skytt och hur sitt vapen fungerar, något man har mycket glädje av under praktisk jakt.
Stefan Nilsson Schön från Trelleborg, är med sitt lugn och sin stora skicklighet en av Sveriges bästa skyttar genom tiderna. Han har varit en del av landslaget sedan 2004, då han som 14-åring blev uttagen. Hans tävlingskarriär började dock redan som 10-åring då han representerade Trelleborgs jaktskytteklubb. Stefans passion för skytte började när hans farbror introducerade honom för sporten som ung, och idag är jakt och skytte både en karriär och ett livslångt intresse för honom. I sitt företag agerar han instruktör inom skytte, hanterar vilt, och genomför evenemang inom skytte och jakt. Stefans främsta meriter är världsrekordet på 125/125 träffar vid VM 2022, hans deltagande vid fyra OS, guld och silver på European Games och tre världscupguld. Stefan är aktivt i Trelleborgs jaktskytteklubb, där han fungerar som skjutledare, tränar och stöttar juniorer inom skytte och jakt, samt deltar i Barncancerfondens dag. Ett av Stefans mål med sina elever är att förbättra skyttet hos dem för att minimera skador på vilt. Han har organiserat HLR-kurser, trycker hårt på säkerheten, och brinner för att skapa en ansvarsfull jaktkultur. Stefan är med sitt engagemang, en stor förebild för den svenska jägar- och skyttekåren.
Ulf Eden Kravik, 46 år från Botarbo i Norduppland har tävlat i jaktskytte sedan 2007, men han sköt många jaktstigar redan i ung ålder. Ulf har många SM- och EM-medaljer, samt Italienska VM-medaljer. De meriter Ulf själv ser som de största bedrifterna är vinsten av Kombinationspokalen (slug och gevärsskytte), samt sitt första EM guld 2008 i Polen. Under jaktåret 2023–2024 vann han lagguld i kula på Italienska VM, mixguld Italien, samt totaltävlingen i kombinationen slug och kulgevär. Ulf är väldigt engagerad och gör mycket arbete i kulisserna inom jaktskyttet i Sverige och Europa, när det gäller regler och tävlingar. Han sitter i Svenska Jägarförbundets riksjaktskyttekommitté samt i den europeiska tekniska kommittén (FITASC). Han har varit lagledare för landslaget i många år på EM-tävlingar. Under senaste SM-tävlingen skänkte Ulf och hans skyttekollegor en av Ulfs tävlingsbössor till en lovande junior, som förhoppningsvis kommer att synas i framtiden på tävlingsbanorna. Ulf är även en mycket uppskattad skytteinstruktör och ett vänligt ansikte på skjutbanorna, som prestigelöst ställer upp och hjälper till.
Rösta
Page load link