Vinnare och finalister till Jaktgalan 2023

TIDIGARE VINNARE

Efter att jägarkåren skickade in sina nomineringar och juryn valde ut fem av dessa, har den svenska jägarkåren röstat fram dessa två finalister i respektive kategori. Den 18 mars 2023 presenterades de slutgiltiga vinnarna.

ÅRETS VILTVÅRDARE

Årets-Viltvårdare Tony-Kristoffersson
VINNARE

Tony Kristoffersson

Tony Kristoffersson är en jägare och en viltvårdare med ett svåröverträffat engagemang. Han har gjort stora insatser under många år, framför allt när det kommer till att hålla rovdjursnivåerna nere till förmån för övrigt småvilt genom bland annat grytjakt tillsammans med sina hundar. Tony har även lärt upp många jägare och visat dem tjusningen med rovdjursjakt och viltvård genom att de har fått följa med honom och hans hundar och fått skjuta sina första rävar, mårdar och grävlingar.

Årets-Viltvårdare Håkan-Ellman
2:a pris

Håkan Ellman

Håkan Ellman brinner för predatorjakt med specialisering på rävar. Håkan besitter stor kunskap främst när det gäller lockjakt och hans färdigheter och jaktliga insatser har haft en positiv inverkan på småviltet. Håkan är öppen som person och delar gärna med sig av sina kunskaper och tips, och det finns till och med en rävlockpipa uppkallad efter Håkan som kallas för ”Legenden”.

ÅRETS EFTERSÖKSJÄGARE

Årets-Eftersöksjägare Annette-Hagen
VINNARE

Helena Lyckoskog

Helena är en eftersöksjägare med hjärtat på rätta stället. I tid och otid åker hon ut på larm om påkörda djur. Tid på dygnet, årstid eller väder spelar ingen roll. Helena och hennes tax Stina har tillsammans hittat ett stort antal djur och utöver detta håller Helena i utbildningar, kurser och har även skrivit två böcker. Detta till trots tar hon sig alltid tid för att åka ut när hon behövs. Helena är en duktig eftersöksjägare och en mycket god förebild.

Årets-Eftersöksjägare Annette-Hagen
2:a pris

Annette Hagen

Annette är en oerhört seriös eftersöksjägare som alltid har viltet och hundarnas bästa i fokus. Hon, likt många andra eftersöksjägare, jobbar hårt i det dolda och sliter många gånger timtals efter att jakten är slut för övriga jägare. Otaliga är de gånger då hon berättat för den oroliga skytten att det påskjutna viltet är funnet. Annette hjälper till med eftersök runt om i Skåne, och hon är dessutom en duktig instruktör som gärna hjälper nya som gamla eftersöksjägare med spårkurser och mycket mer. Sist men inte minst är hon en ödmjuk och glädjespridande kvinna i en mansdominerad värld.

ÅRETS JAKTHUNDSUPPFÖDARE

Årets-Jakthundsuppfödare Ståndskallets-kennel Marcus-Jarblad
VINNARE

Ståndskallets kennel

Marcus Jarblad, ägare av Ståndskallets kennel, föder framgångsrikt upp karelsk björnhund. Hans morfar Kjell startade kenneln redan 1972 och sedan 2011 är Marcus den som för arvet vidare. Kenneln har erhållit bland annat erhållit Svenska Älghundklubbens uppfödardiplom och Svenska Börnhundklubbens utmärkelse för bästa uppfödare ett antal gånger. Idag har kenneln tre avelstikar, varav alla är dubbelchampion. Den äldsta tiken, Ståndskallets Axa har fått ta emot Svenska  Älghundklubbens avelsdiplom och kennelns pristagarprocent ligger på cirka 50 procent på de senaste sex kullarna. Marcus vision är att föda upp mentalt starka och friska hundar med bra och tidig jaktlust med god exteriör. Genom att omsorgsfullt välja täckhundar till sina välmeriterade tikar får han fram goda jakthundar i en liten ras vilket gör de hela än mer imponerande.

Årets-Jakthundsuppfödare Slagstigens-kennel Jyrkki-Vouti
2:a pris

Slagstigens kennel

Jyrki Vouti föder upp drevrar och har så gjort under många år. Slagstigens har brunnit extra för drevrar med egenskaper för att klara av att driva hare. Hundar från Slagstigens kennel har vunnit Europapokalen för hardrivande hundar, Har-SM och Nordiska Mästerskapet. Under de senaste tio åren har det varje år funnits minst en hund från Slagstigens kennel med på drevrarnas Har-SM. Jyrki är en seriös och duktig uppfödare som starkt bidragit till att utveckla drevern i Sverige.

ÅRETS JAKTHUND

Årets-Jakthund Häggingåsens-Minna Jeanette-Börjesson
VINNARE

Häggingåsens Minna, Jeanette Börjesson

Finskspetsen Häggingåsens Minna blev Nordisk Mästare 2021 med fantastiska 96 poäng båda dagarna. Det har tidigare aldrig hänt att en hund presterat så väl och vunnit båda dagarna på NM. Minna är förutom Nordisk mästare även Svensk-, Finsk- och Internationell jaktchampion. Minna är en för rasen viktig tik som har lämnat elva avkommor efter sig, där merparten visat sig vara mycket duktiga jakthundar. En av dem är redan SEJCH. Minna är även en mycket social och trevlig hund utanför jakten.

Årets-Jakthund Solstrimmans-Finn-Heikki Patrik-och-Ebbe-Nyberg
2:a pris

Solstrimmans Finn-Heikki, Patrik och Ebbe Nyberg

Den finska stövarhanen Solstrimmans Finn-Heikki (Ägare: Patrik & Ebbe Nyberg) blev Svensk jakt- och utställningschampion samt Norsk jaktchampion vid endast 2,5 år. Heikki har 81 jaktprovsstarter i Sverige och han har även tävlat i Finland och Norge, vilket har resulterat i hela 16 förstapris i Elitklass. Han har totalt 29 provdagar med full tid och över 80 procent prisdrev, vilket visar på en jämn och hög nivå. Heikki har varit provvinnare flertalet gånger både inom och utanför Sveriges gränser. Han är Internationell Nordkalottmästare, Klubbmästare, kvalificerad till Nordiska Rasmästerskapet med mera. Som sexåring har han lämnat 61 valpar efter sig som i ung ålder visat goda jaktliga anlag, vilket gör att Heikki redan nu ligger i poängnivå för Svenska Kennelklubbens Bruksavelspris. Finn-Heikki är en frisk och trevlig jakthund och därmed en mycket god representant för sin ras.

ÅRETS ELDSJÄL

Årets-Eldsjäl Carl-Kvalden
VINNARE

Carl Kvaldén

Carl Kvaldén är en eldsjäl som använder jakten för att göra insamlingar till välgörande ändamål. Han har flera år i rad dragit in stora summor pengar till bland annat Barncancerfonden. Utöver detta är han flitig när det gäller att ge nya och marklösa jägare chansen till jakt. Han kan beskrivas som en osjälvisk och viktig person inom jägarsverige.

Årets-Eldsjäl Hannah-Elversson
2:a pris

Hannah Elversson

Hannah Elversson är en passionerad jägare som brinner lite extra för att få kvinnor, både nybörjare och erfarna jägare, att skjuta mer och att våga åka till skjutbanan. Hon gör allt för att hjälpa de som kommer och som behöver hjälp. Hannah är även med på ungdomskyttekvällar som skjutledare. Hannahs tjejskyttekvällar har varit väldigt populära med ett stort antal deltagare. Utöver detta har hon även börjat att jobba inom Älghundklubben som utställningsansvarig, men hon är även jaktprovsdomare. En riktig eldsjäl som brinner för att fler ska inkluderas inom jakten.

ÅRETS MEDIAPROFIL