JAKTGALAN

ÅRETS JAKTHUND

Detta pris tilldelas ägaren till en hund som under det gångna jaktåret visat sig vara en komplett jakthund. Som på jaktprov och utställning presterat i toppklass, som visat sig vara en social och trevlig jakthund och som har / kommer bidra till ett utmärkt avelsmaterial för framtiden.

Vinnaren presenteras den 12 februari 2022!

Finalister

Mottibäckens Ipzie & Nicklas Syrén
VINNARE

Mottibäckens Ipzie

Jämthunden Mottibäckens Ipzie har lyckats få över 90 poäng på jaktprov i Sverige, Norge och Finland. Hon är svensk utställningschampion och nordisk jaktchampion. Hon har en valpkull efter sig där samtliga valpar tagit förstapris på jaktprov som ettåringar och hela sju av nio valpar har blivit jaktchampions. Hon har även en andra kull efter sig där samtliga valpar verkar lovande.

Mottibäckens Ipzie är utsedd till Bergslagsens bästa hund på prov med 91,5 poäng. Hon kom på fjärdeplats på SM. Ipzie även en fantastisk familjehund med stabil mentalitet och hon är väldigt social.

Foto: Robin Carlander.

Atomic Lava & Christo Mostert
2A PLATS

Atomic Lava

Den korthåriga vorstehn Atomic Lava har totalt 14 förstapriser på fjäll och fält i Sverige och i Danmark, varav nio av dessa förstapris är i elitklass. Lava blev Svensk Jaktchampion vid 19 månaders ålder och blev den första hunden i Vorstehklubbens historia som klarade alla eftersöksgrenar (unghunds-, öppen- och elitklass) på samma dag och fick full pott i alla klasser 30/30, detta vid endast 15 månaders ålder. Lava är också Svensk Viltspårschampion.

Lava blev tilldelad Svenska Vorstehklubbens Vandringspris ”Tennskålen”, Bästa Korthårstik 2020. Sex månader efter Lavas första valpkull fick Lava högsta fältbetyg på Riksprovet 2021 i Elitklass. Lava har erhållit tolv olika vandringspriser under de senaste två åren inom sin rasklubb. Utöver sina meriter är Lava en otroligt bra allroundhund som visar lika mycket intensitet när hon jagar fågel som vid räv, hare eller apportera änder och gäss.

En av hennes bästa egenskaper är att hon har en tydlig på- och avknapp, vilket gör henne till en fantastisk familjehund.

Övriga nominerade

Berghällens Milou

Berghällens Milou har på sju drevprovsstarter tagit förstapris på samtliga djurslag, det vill säga hare, räv, rådjur och hjort, vilket gör honom till en väldigt bra allroundhund. Milou blev jaktchampion direkt efter de tre första starterna, och på samtliga prov har han mycket höga egenskapspoäng.

Milou har kvalat in på både Har-SM och Drever-SM, samt vunnit Har-SM med 1+1 Hare, vilket är en enormt bra prestation. Milou är även uttagen till Har-SM 2020. Milou är minst sagt en unikt duktig jakthund som hela tiden fortsätter att utvecklas. Efter Milou finns 29 valpar där merparten blivit duktiga jakthundar.

Björnklockans Lynx

Laikan Björnklockans Lynx är en älghund som sticker ut, inte bara inom sin ras utan även sett över alla svenska älghundar, och han kommer från ägaren Johan Öhmans egen uppfödning. Lynx gjorde sitt första jaktprov på älg bara ett år och två dagar gammal och slutade då på 94 poäng, vilket var det högsta resultatet bland alla älghundar under provåret 2019-2020.

Lynx har presterat fantastiska resultat och kvalade in till 2021 års SM med två raka ettor på två starter – ett SM som han senare vann. I skrivande stund är Lynx inte fyllda två år ännu. Lynx är dessutom en otroligt social hund som fungerar bra med främmande människor och andra hundar.

Frostnattens Uma

Schillerstövaren Frostnattens Uma kan titulera sig årets vinstrikaste schiller, och hon tog sin elitetta redan vid 18 månaders ålder. Uma har också vunnit unghundsprovet vilket i sig är en stor bedrift.

Hon är en ovanligt duktig tik för sin ålder och en jakthund som verkligen sticker ut, inte bara inom schillerrasen, utan bland alla Sveriges stövare. Uma har varit solklar från start och väl förvaltad har hon blivit en jakthund utöver det vanliga. Hon är en sund tik med mycket framåtanda, driv och stor social förmåga.