JAKTGALAN

ÅRETS JAKTHUND

Detta pris tilldelas ägaren till en hund som under det gångna jaktåret visat sig vara en komplett jakthund. Som på jaktprov och utställning presterat i toppklass, som visat sig vara en social och trevlig jakthund och som har / kommer bidra till ett utmärkt avelsmaterial för framtiden.

FILMER

Vinnare

Häggingåsens Minna

Häggingåsens Minna

Västernorrlands län

Finskspetsen Häggingåsens Minna blev Nordisk Mästare 2021 med fantastiska 96 poäng båda dagarna. Det har tidigare aldrig hänt att en hund presterat så väl och vunnit båda dagarna på NM. Minna är förutom Nordisk mästare även Svensk-, Finsk- och Internationell jaktchampion. Minna är en för rasen viktig tik som har lämnat elva avkommor efter sig, där merparten visat sig vara mycket duktiga jakthundar. En av dem är redan SEJCH. Minna är även en mycket social och trevlig hund utanför jakten.

2a plats

Solstrimmans Finn-Heikki

Västerbottens län

Den finska stövarhanen Solstrimmans Finn-Heikki (Ägare: Patrik & Ebbe Nyberg) blev Svensk jakt- och utställningschampion samt Norsk jaktchampion vid endast 2,5 år. Heikki har 81 jaktprovsstarter i Sverige och han har även tävlat i Finland och Norge, vilket har resulterat i hela 16 förstapris i Elitklass. Han har totalt 29 provdagar med full tid och över 80 procent prisdrev, vilket visar på en jämn och hög nivå. Heikki har varit provvinnare flertalet gånger både inom och utanför Sveriges gränser. Han är Internationell Nordkalottmästare, Klubbmästare, kvalificerad till Nordiska Rasmästerskapet med mera. Som sexåring har han lämnat 61 valpar efter sig som i ung ålder visat goda jaktliga anlag, vilket gör att Heikki redan nu ligger i poängnivå för Svenska Kennelklubbens Bruksavelspris. Finn-Heikki är en frisk och trevlig jakthund och därmed en mycket god representant för sin ras.

Nominerade

Björnklockans Lynx

Uppsala län

Björnklockans Lynx visade direkt att han är en exceptionellt duktig jakthund. Redan vid ett års ålder gick han Östsvenskas Älghundsklubbs högsta prov, för att hösten efter vinna först SM-kvalet och sedan hela Svenska Älghundsmästerskapet 2021. Detta ledde till start i Nordiska Mästerskapet där han visade sin jämnhet och tog ett fint förstapris och slutade totalt som femma. Att ha en jakthund med en otroligt hög lägstanivå är en jakthundsägares största dröm, och det kan man verkligen säga Björnklockans Lynx har.

Börjedals Frans

Skåne län

Strävhåriga vorstehn Börjedals Frans har skördat jaktprovs- och utställningsvinster både i Sverige och utomlands. Han är dubbelchampion och utsågs till årets strävhårshane år 2020. Hans mor, Multi Champion Sansas Black Beauty, har utsetts till årets strävhårstik av Svenska Vorstehklubben. Frans har därefter erövrat sitt jakt- och utställningschampionat. Frans ägs av Stefan Nilsson, som även är uppfödare av denna hund. Frans kan beskrivs som en frisk, glad och ovanligt duktig och vacker jakthund som alltid viftar på svansen och bidrar med ett fint avelsmaterial till sin ras.

Friljusets Bea I

Friljusets Bea I

Kronobergs län

Friljusets Bea är en drevertik som har hållit en mycket hög klass under lång tid och som kan titulera sig dubbelchampion. Hon har kvalificerat sig till samtliga drever-SM från 2014 till och med 2021. Bea har även kvalificerat sig till två Nordiska mästerskap, ett Har-SM och två Småhunds-SM. Hon har på sina jaktprov erhållit högsta egenskapspoäng på samtliga moment och hon blev utställningschampion på tre raka starter. Bea är en utmärkt allround långsamtdrivande hund som har tagit hela 48 första drevpris på rådjur, räv och hare. Beas avkomma Friljusets Ida på 2,5 år vann drever-SM 2022. Bea är en synnerligen god representant för rasen och för de drivande hundarna, samt en fantastisk jakthund och familjemedlem.