Vinnare och finalister till Jaktgalan 2022

TIDIGARE VINNARE

Efter att jägarkåren skickade in sina nomineringar och juryn valde ut fem av dessa, har den svenska jägarkåren röstat fram dessa två finalister i respektive kategori. Den 12 februari 2022 presenterades de slutgiltiga vinnarna.

ÅRETS VILTVÅRDARE

Jonas Hamner
VINNARE

Jonas Hamner

Jonas är aktiv inom Gransjötraktens viltvårdsområde som de senaste 20 åren satsat stort på viltvård för att förbättra förutsättningar för viltet och för att uppmuntra medlemmarna till att intressera sig för viltvård. De har under Jonas försorg anlagt flertalet viltåkrar med olika grödor, byggt rävfällor och satt ut andra fällor. De sätter ut holkar, saltstenar och arrangerar aktiviteter för jägare i viltvårdsområdet och grannområden, som till exempel klappjakter på räv och kurs i lockjakt på räv med Ulf Lindroth. De genomför även omfattande utfodring till rådjur under snörika vintrar samt mer anpassad utfodring under normala vintrar.

Eftersom jakt är viltvård så har man även arrangerat skyttedagar med skytteinstruktör för att öka skytteträningen mer inför jakten. Styrelsen har också alltid prioriterat en budget till viltvården.

Jonas har med visst ekonomiskt bidrag från Viltvårdsområdet samt med egna medel och ideell tid helt restaurerat en igenväxt gammal odling på cirka två hektar som nu nyttjas av vilt.

Elisabeth Lestander
2:a pris

Elisabeth Lestander

Elisabeth jobbar enträget med ett projekt i fyra fjällkretsar i Norrbottens inland, med viltvård ovan odlingsgränsen. Projektet är ett mångårigt samarbete mellan länsstyrelsen och lokala jägare. De ideella krafterna jobbar med predatorkontroll, erbjuder utbildningar och temakvällar samt kurser i bland annat fångst av rödräv riktat på fjällmiljö.

Hon är även delaktig i att erbjuda predatorjägare mårdfällor och järn till självkostnadspriser, samt att de betalar ut viltvårdspremier till jägare som visar upp sin fångst.

ÅRETS EFTERSÖKSJÄGARE

Daniel Flamander
VINNARE

Daniel Flamander

Daniel är alltid redo att rycka ut och det som kännetecknar honom är hans fokus när det gäller etik. Han gör alltid sitt allra yttersta för att reda ut jakteftersök och viltolyckor för att förkorta djurens lidande.

Han är även en mycket social och trevlig person, med ett stort mått av seriositet, men samtidigt med glimten i ögat, och han har introducerat många nya jägare i jakten. Daniel lever för jakten, sina hundar och för att göra eftersök, och är minst sagt ett gott föredöme inom jägarkåren.

2:a pris

Adam Ingvarsson

Adam är eftersöksjägaren som ställer upp utöver det normala. Han är aktiv inom NVR där han flitigt genomför eftersök med sina hundar på allt klövvilt.

Förutom trafikeftersök genomför han även många jakteftersök. Hans envishet och hängivenhet har gett honom ett gott rykte och han har en väldigt hög procent när det gäller uppklarade eftersök. Adam fostrar sina hundar med ett helhetsperspektiv vilket verkligen blir tydligt vid skarpt läge.

Han värnar om både djur och natur och respekterar hela kretsloppet på ett genuint sätt.

ÅRETS JAKTHUNDSUPPFÖDARE

Kougstabackens Kennel
VINNARE

Kougstabackens Kennel

Med ett långsiktigt tänk, där både de jaktliga egenskaperna såväl som hälsan noga vägts in, har Peter Hallberg skapat en framgångsrik jämthundsuppfödning. Sedan 2004 har han fött upp 148 valpar som har nått åldern för att få starta på jaktprov, varav 87 hundar (59 procent) är jaktprovsmeriterade. Fina kullvärden tyder inte bara på en lyckad kombination som resulterat i en jämn jaktlig nivå. Det tyder även på en uppfödare som attraherar ambitiösa valpköpare, och som sedan har förmågan att göra bra urval.

Peter visar ett engagemang och ett driv i sin uppfödning som bidrar till att jämthunden blir starkare som ras. Peters uppfödningen är ett föredöme, då allt han gör bygger på väl underbyggda beslut. En förebild för Jämthunden som ras.

2:a pris

Kennel Searover

Kennel Searover har sedan 1985 bedrivit en framgångsrik uppfödning av arbetande retrievers. Både Lena Bratsberg-Karlsson och Anki Andersson har haft stor betydelse för den arbetande retrievern. Lena inte minst genom sina böcker som för många har blivit något av en bibel för att utveckla sin hund och sitt hundägande. Anki har valt att bli jaktprovsdomare, ett område där hon får en nära kontakt med såväl hundar som hundförare, ett sätt att nära följa retrieverns utveckling.

Både Lena och Anki startar på jaktprov med stora framgångar. I 2021 års Retrievermästerskap blev Anki tvåa med Searover Aylas Peace. 2021 års Elitmästerskap vanns av Lena med Searover Fames Sky. Kennel Searover kan räkna 80 jaktprovschampions i sin uppfödning bara i Sverige. Ett kvitto på att kenneln lyckats väl med sin uppfödning och med valet av valpköpare.

ÅRETS JAKTHUND

Mottibäckens Ipzie & Nicklas Syrén
VINNARE

Mottibäckens Ipzie

Jämthunden Mottibäckens Ipzie har lyckats få över 90 poäng på jaktprov i Sverige, Norge och Finland. Hon är svensk utställningschampion och nordisk jaktchampion. Hon har en valpkull efter sig där samtliga valpar tagit förstapris på jaktprov som ettåringar och hela sju av nio valpar har blivit jaktchampions. Hon har även en andra kull efter sig där samtliga valpar verkar lovande.

Mottibäckens Ipzie är utsedd till Bergslagsens bästa hund på prov med 91,5 poäng. Hon kom på fjärdeplats på SM. Ipzie även en fantastisk familjehund med stabil mentalitet och hon är väldigt social.

Foto: Robin Carlander.

Atomic Lava & Christo Mostert
2:a pris

Atomic Lava

Den korthåriga vorstehn Atomic Lava har totalt 14 förstapriser på fjäll och fält i Sverige och i Danmark, varav nio av dessa förstapris är i elitklass. Lava blev Svensk Jaktchampion vid 19 månaders ålder och blev den första hunden i Vorstehklubbens historia som klarade alla eftersöksgrenar (unghunds-, öppen- och elitklass) på samma dag och fick full pott i alla klasser 30/30, detta vid endast 15 månaders ålder. Lava är också Svensk Viltspårschampion.

Lava blev tilldelad Svenska Vorstehklubbens Vandringspris ”Tennskålen”, Bästa Korthårstik 2020. Sex månader efter Lavas första valpkull fick Lava högsta fältbetyg på Riksprovet 2021 i Elitklass. Lava har erhållit tolv olika vandringspriser under de senaste två åren inom sin rasklubb. Utöver sina meriter är Lava en otroligt bra allroundhund som visar lika mycket intensitet när hon jagar fågel som vid räv, hare eller apportera änder och gäss.

En av hennes bästa egenskaper är att hon har en tydlig på- och avknapp, vilket gör henne till en fantastisk familjehund.

ÅRETS ELDSJÄL

Jens ”Storjägarn från Täxan” Eriksson
VINNARE

Jens ”Storjägarn från Täxan” Eriksson

Jens är trots sin unga ålder och sina utmaningar i livet en profil i jägarsverige. Han har med engagemang, envishet, glädje och framför allt med sin stora ödmjukhet gjort ett avtryck hos många. På grund av sitt handikapp har han haft en väldigt lång väg till att bli den jägare han är idag.

Jens har visat att vi alla är lika inför jakten oavsett förutsättningar. Han är en inspiration för så många.

Elin Olausson
2:a pris

Elin Olausson

Elin jobbar hårt för att nya och unga jägare ska få en bra start på sin jägarkarriär, och hon hjälper till med att arrangera jakter och kurser i Jägareförbundet Östergötlands regi. Hon har även anordnat en utbildningsdag för alla nya jägare i Östergötland, där deltagarna fick mycket matnyttig information med sig och chansen att se och bekanta sig med ett fällt vilt för att komplettera de teoretiska kunskaperna från jägarskolan!

Elin har varit en viktig kugge inom jägareförbundet Östergötland under de senaste åren där hon planerat inför mässor med mera. Hon har även bidragit till att vi blivit fler medlemmar i den svenska jägarkåren.

ÅRETS MEDIAPROFIL

Rasmus Liljeblad
VINNARE

Rasmus Liljeblad

Rasmus är en av våra största profiler när det gäller att göra jaktfilmer på Youtube. Med sin egen stil och sin lugna och sansade framtoning bjuder han med tittarna på jakt, ofta tillsamman med sina egna hundar.

Rasmus delar även gärna med sig av sin kunskap och han har kommit att bli uppskattad för sin ödmjuka framtoning. Rasmus är en god förebild för såväl nya som gamla jägare.