Vinnare och finalister till Jaktgalan 2019

TIDIGARE VINNARE

Efter att jägarkåren skickade in sina nomineringar och juryn valde ut fem av dessa, har den svenska jägarkåren röstat fram dessa två finalister i respektive kategori. Den 23 november 2019 presenterades de slutgiltiga vinnarna på Sundbyholms Slott.

ÅRETS JÄGARE

Dan Eriksson
VINNARE

Dan Eriksson

Dagen före nyårsafton 2017 går jaktledaren Dan ut med sitt jaktlag i Östervåla. En älg påskjuts, men faller inte på plats, utan Dan får påbörja ett eftersök. Han meddelar kontinuerligt sin aktuella position över komradion, men trots det händer det som inte får hända. En jägare misstar honom för ett vilt och avlossar ett skott som träffar Dan i ljumsken. Genom ett rådigt agerande, framförallt av honom själv, så gick hans liv att rädda. Sedan detta inträffade har Dan valt att göra något positivt av sin erfarenhet. Han åker runt och föreläser om sin upplevelse med avsikten att liknande inte ska behöva hända i andra jaktlag. Det ska även spelas in en undervisningsfilm inspirerad av denna olycka. Dans starka jaktintresse har fått honom att fortsätta jaga trots olyckan.

Emil Jonsson
2:a pris

Emil Jonsson

Emil är en ung och ambitiös jägare som idag jobbar som jaktelev. I tre år har han gått på Viltvårdsgymnasiet Forshagaakademin. Vid senaste SM i jakt stod han högst upp på prispallen i den individuella tävlingen och tillsammans med sina två klasskamrater knep han även förstaplatsen i lagtävlingen. SM i jakt är ett mästerskap dit elever från samtliga Viltvårdsgymnasier med jaktlig inriktning i landet bjuds in att tävla i grenar som hagelskytte, teori, styckning, avståndsbedömning och trofébedömning. Emil är uppvuxen i en jägarfamilj där jakten med drivande hund ligger honom varmast om hjärtat. Trots det ser han en tjusning i alla jaktformer och jagar därför det mesta.

ÅRETS NYA JÄGARE

Karin Fredriksson
VINNARE

Karin Fredriksson

Karin Fredriksson har under sitt första jaktår jagat älg och vildsvin, valts in som en av få kvinnor i jaktlaget samt jagat in sin första egna jämthund som också är från hennes egen uppfödning. Hon bidrar inte bara till mer jämlikhet i skogen, utan hon visar stor förståelse för viltvård och hon gör allt med en god portion humor och hon bjuder på sig själv. Hon är också en fantastisk förebild för andra unga jägare, med inställningen att, vill man så kan man!

Anton Besterman
2:a pris

Anton Besterman

Anton Besterman är en fantastisk ung kille som på ett moget sätt har visat att han besitter en bred jaktkunskap trots sin unga ålder och att han har ett enormt jaktintresse. Han lägger otroligt mycket tid på både jakt och inventering av framförallt bock och han har redan fått skjuta två bockar i medaljklass.

ÅRETS ELDSJÄL

Erik Lakomaa