Vinnare och finalister till Jaktgalan 2025
TIDIGARE VINNARE
Efter att jägarkåren skickade in sina nomineringar och juryn valde ut fem av dessa, har den svenska jägarkåren röstat fram dessa två finalister i respektive kategori. Den 29 Maj 2025 på Elmia Game Fair presenterades de slutgiltiga vinnarna.
ÅRETS EFTERSÖKSJÄGARE

VINNARE
Jan-Erik Fasth
Pris i samarbete med SPERAS
Jan-Erik Fasth har varit med i skogen och jagat sedan sju års ålder, och sysslat med eftersök i 40 år. Under de senaste 30 åren har han gjort eftersök på många stora gods och gårdar, samt i trafiken, även om merparten av de cirka 300 eftersöken han gör årligen är i samband med jakt. Hans omgivning beskriver honom som ödmjuk, hjälpsam och noggrann, och han är en person som ställer upp i alla väder. Han är prestigelös och en god lagspelare. Han har genom åren byggt upp ett nätverk av duktiga eftersöksjägare som han samarbetar med och han har hållit i många eftersöksutbildningar. Jan-Erik är en av landets mest erfarna eftersöksjägare, och tillika en förebild för nya eftersöksjägare.

2:a pris
Mikael Norgren
Mikael Norgren, 57 år, bor i Barnvik på Värmdö tillsammans med sin sambo och son. Han har jagat i 30 år och har idag två jakthundar. Han beskrivs som en mycket seriös och kompetent eftersöksjägare som utför cirka 110 eftersök per år. Det är mestadels viltolyckor han åker ut på, men han gör även jakteftersök. Hans uppgift som eftersöksjägare innebär inte bara att förkorta lidandet på skadade djur, utan ofta även att hjälpa chockade bilister på plats. Mikael sitter i styrelsen för Svenska Jägarförbundet Stockholm, där han jobbar ideellt för Sveriges eftersöksjägare inom NVR. Han är engagerad som ledare i utbildningar inom eftersök och skytte. Han är även ute tillsammans med Älgskadefondsföreningen och informerar om viltolyckor. Han är ofta med på jaktmässor och liknande sammanhang för att informera om NVR. Via sin Facebookgrupp ”Värmdöbor & viltvård” informerar han kommuninvånarna om pågående eftersök och om vilt i trafiken. Han brinner för att förmedla eftersöksjägarnas betydelse även utanför jägarkretsar och han jobbar för att göra jägarna mer synliga och accepterade.
ÅRETS JAKTHUNDSUPPFÖDARE

VINNARE
Blomskogens Kennel
I Samarbete med SVEDEA
Tommy Blom har sedan 1995 under kennelnamnet Blomskogens producerat cirka 180 valpar av raserna jämthund och gråhund, där ungefär 60% av avkommorna är meriterade. Avkommor från Blomskogens kennel har varit med och tävlat på SM, och Tommy var en av eldsjälarna som startade upp Svenska Gråhundklubben. Tommy jobbar hårt för att ta fram friska hundar, med hög exteriör kvalitet, som framför allt har mycket goda jaktliga kvaliteter. Varje år anordnar han ”Blomskogensdagen” där alla valpköpare är välkommen för att träffas. En klassisk egenskap hos en Blomskogshund är att den rör sig runt älgarna innan den börjar skälla, något som har renderat i många fina ståndskall. Tommy är också en uppfödare som engagerar sig, hjälper och stöttar sina valpköpare. Han stöttar och hjälper även andra uppfödare vilket är en unik egenskap, vilket gör honom till ett föredöme inom jakthundssverige.

2:a pris
Kennel Carmal’s
Anders Carlsson 65 år, och Mirjam Carlsson 55 år från Nymölla, driver kenneln Carmal’s där de huvudsakligen föder upp labradorer, men även andra raser. Första kullen tog de redan 1983 och genom åren har de fött upp 410 labradorvalpar. Kenneln har en meriteringsgrad på 40 % och en rad meriter på sina avkommor genom åren. Exempel på bedrifter på Carmal´s hundar är en vinnare av unghundsderbyt, tre vinnare av retrievermästerskapet, en internationell jaktchampion och ett 20-tal jaktchampions. Deras filosofi är att föda upp starka, friska och mentalt stabila labradorer som motsvarar de högt ställda kraven som finns på eftersökshundar (apportörer) på småvilt. Anders dömer även retrieverprov på internationell nivå och har dömt i stora delar av Europa. Paret genomför även träningar och kurser, både enskilt och i grupper, i Sverige och utomlands.
ÅRETS JAKTHUND

VINNARE
Meios Kalla Karlsson
I Samarbete med Fodax Foder
Meios Kalla Karlsson är en treårig gråhund som vid ståndarbete skäller med 90–100 skall i minuten med bra hörbarhet. Trots stor jaktlust söker hon kontakt med sin förare både på sök och ståndskall, och hon har en väl fungerande inkallning. Hon har ett stort och effektivt sök och hittar oftast älg fort. Kalla gör även eftersök på trafikskadat vilt inom NVR. Hon har tilldelats excellent på utställning, och hon var färdig jaktchampion innan tre års ålder med tre förstapris på 90, 91, och 93 poäng. Kalla vann Gråhundsmästerskapet 2023 med 91 poäng och hade högst poäng bland alla gråhundar i Sverige samma år. Hon kvalade till Nordiska Mästerskapet 2024 där hon kom på en sjätteplats av 16 hundar. Hon fick sin första kull våren 2024 så hon har börjat bidra till utvecklingen av rasen. Kalla är en otroligt trevlig och social hund i hemmet, medan hon i skogen jagar varje dag som att det vore den sista.

2:a pris
Mariebergs Unik
Mariebergs Unik är en sjuårig strävhårstax som bor tillsammans med sin ägare Helena Gustafsson (till vänster i bild) i Nyhammar, Dalarna. Unik är en social hund som fungerar bra både runt människor och andra hundar. Som jakthund är han ärlig och det hörs på skallet vad som händer. Han driver rådjur, räv, hjort och hare, och han har en hundraprocentig återgång. Han har Excellent och Cert på utställning. Han har deltagit på Drev-SM två gånger (2021 vann han, 2022 blev han trea) och 2023 vann han Nordiska Mästerskapen. Han är även svensk- och norsk drevprovschampion. Unik har använts i avel i Sverige, Norge och Finland, och han har 16 kullar efter sig bara i Sverige. Flera av Sveriges främsta uppfödare har använt honom i aveln och därmed har han bidragit till att ett riktigt bra jaktblod nu finns i många taxar, och han har lämnat flera drevchampions efter sig. Unik är unik, och han gör fin reklam för taxen som drivande hund.
ÅRETS ELDSJÄL

VINNARE
Eva Forsgren
I samarbete med Swarovski Optik
Eva Forsgren, 82 år från Sörmark, Torsby, hade sin första kontakt med jakten på 70-talet. Hon har genom åren ägnat sig åt de flesta jaktformer som finns, och jagat även utanför Sveriges gränser. Hon har varit aktiv eftersöksjägare inom NVR, och hon är idag ordförande i sin Jaktvårdskrets, samt ledamot i Jägareförbundet Värmland. Få jägare har inspirerat och skolat in så många nya jägare som Eva har gjort. Hennes intresse för ungdomsarbete saknar motstycke och hon har arrangerat allt från ungdomstävlingar till utbytesprojekt. Hon har drivit ungdomsläger, minijägarskola, engagerat sig i JAQT, hållit eftersökskurser och mycket mer. Det absolut viktigaste arbetet inom jakten är enligt Eva att intressera barn och unga för djur, natur och jakt. Eva beskrivs som en otroligt varm, omtänksam och godhjärtad person, som samtidigt är kunnig och erfaren inom jakt och vilt. En riktig förebild och en fantastisk ambassadör jägarkåren.

2:a pris
Jan Gustavsson
Jan Gustavsson (till höger i bild), även kallad Gryt-Janne är en 55-årig jägare från Skåne som började jaga i början på 90-talet. År 2010 köpte han sin första terrier och grytjakten började ta stor plats i hans liv. 2018 började han bilda ett nätverk av grytjägare i Skåne. Detta nätverk växte och blev ”Digging Team Sweden – Nätverk”, ett nätverk där grytjägare i Sverige, förutom att jaga gryt, även arrangerar och deltar i räddningsuppdrag, både av jakthundar och sällskapshundar som fastnat i gryt. Säsongen 2022–2023 var nätverket inblandat i ett 30-tal räddningar. Nätverket har vuxit och har idag även medlemmar i Norge och Danmark. Janne sitter i Svenska Grythundklubben styrelse och visar upp grytjakten på mässor, håller föreläsningar om grytjakt och jobbar hårt för att öka etik och moral inom jakten. Han tar ofta med sig nybörjare på grytjakt och han har i flera år arrangerat grytjaktshelger där erfarna grytjägare delar med sig av sina erfarenheter till nya jägare. Han är även ansvarig för grytträningen hos Malmö Viltvårds Förening.
ÅRETS JAKTSKYTT

VINNARE
Stefan Nilsson
I samarbete med Astro Sweden
Stefan Nilsson Schön är en av Sveriges bästa jaktskyttar genom tiderna, samtidigt som han fortfarande är aktiv på högsta nivå. Stefan har varit en del av landslaget sedan 2004, då han blev uttagen, endast 14 år
gammal. Stefans främsta meriter är världsrekordet på 125/125 träffar vid VM 2022, hans deltagande vid fyra OS, guld och silver på European Games och tre världscupguld. I sin yrkesroll agerar han instruktör inom skytte, hanterar vilt, och genomför evenemang inom skytte och jakt. Stefan är aktivt i Trelleborgs jakt-
skytteklubb, där han fungerar som skjutledare, tränar och stöttar juniorer inom skytte och jakt, samt deltar i Barncancerfondens dag. Ett av Stefans mål med sina elever är att förbättra skyttet hos dem för att minimera skador på vilt. Stefan har organiserat HLR-kurser, trycker hårt på säkerheten, och brinner för att skapa en ansvarsfull jaktkultur. Stefan är med sitt engagemang, en stor förebild för den svenska jägar- och skyttekåren

2:a pris
Rebecka Bergkvist
Rebecka Bergkvist, 33 år från Borgstena Västra Götaland tog jägarexamen 2005 och började tävla 2006. Jakten är en minst lika stor del av hennes liv som skyttet är. Med VM-guld 2016, VM-silver 2017 och 2018, EM-silver 2023 (FITASC Sporting), VM-brons 2024 (Compak Sporting) och 23 SM-guld i de olika sportinggrenarna i ryggsäcken är hon en av våra främsta tävlingsskyttar. Under jaktåret 2023–2024 vann hon ett VM-brons i Compak Sporting, SM-Guld Fitasc Sporting, och SM-Guld Engelsk Sporting. Utöver sitt eget tävlande försöker hon hjälpa till, och då främst på hemmaklubben Svegeråsen JSK med banbygge och andra medlemsinsatser. Hon vill inspirera fler jägare till att börja träna mer skytte, och även att fler ska våga prova på att tävla. För egen del tycker hon att tävlingarna är den bästa träningen för att bli en bättre skytt. Den allra största drivkraften hon burit med sig i hela sin karriär är att hon tidigt insåg att skyttet är en oerhört central del av jakten, och något man behöver ta ett stort ansvar för som jägare. Alla gör misstag, men för att minimera riskerna så bör man alltid försöka förbereda sig på bästa sätt. På skjutbanan lär man känna sig själv som skytt och hur sitt vapen fungerar, något man har mycket glädje av under praktisk jakt.
ÅRETS JÄGARE

VINNARE
Mattias Landin
I samarbete med Browning
Mattias Landin har sedan barnsben haft ett stort intresse för djur och natur. Med drygt 150 jaktdagar om året hinner han med allt från skärgårdsjakt till drevjakter och smygjakter, både privat och professionellt. Han har varit med som expert under framtagandet av jaktutbildningar och håller kurser. Han jagar på uppdrag av Länsstyrelsen och ingår i kommunens skyddsjaktsgrupp. Han samarbetar med SLU i ett större projekt kring säl och skarv, tar prover till Naturhistoriska Riksmuseet, och engagerar sig även privat på olika forum. Något han brinner för är att på ideell basis ta med, och guida nya jägare på deras första säl-, skarv- och minkjakter. Av sin omgivning beskrivs han som en jägare med hög moral och etik, och han delar gärna med sig av sina erfarenheter. En jägare utöver det vanliga.

2:a pris
Wilma Karlsson
Wilma Edlund Karlsson, 19 år från Näsåker har jagat så länge hon kan minnas. Hon har fått följa med sina föräldrar på jakt redan från ung ålder, och hon har alltid tyckt att det varit roligt att jobba med hundar. Samarbetet mellan jägare och hund, och att kämpa tillsammans mot ett mål är något som driver henne. Även om antal fällda vilt inte är ett mått på jaktkundkap, så har Wilma varit otroligt framgångsrik i sin jakt. Det finns sex älghundar i familjen så det blir mycket älgjakt, men hon jagar även skogsfågel med sina norrbottenspetsar. Utöver hundjakten jagar hon även en hel del toppfågel, rådjur, bäver och gås. Eftersom familjen har tio hundar så läggs mycket tid på hundträning, allt för att ha bästa möjliga förutsättningar när jakten drar igång. Wilma gick Jakt- och viltvårdsprogrammet på Dille Gårds Naturbruksgymnasium, och hon ingick i skollaget som vann Jakt-SM 2024. Där måste man ha oerhört breda kunskaper inom jakt och viltvård, samt skytte för att vara framgångsrik. Sin unga ålder till trots har hon otroligt breda jaktliga kunskaper och hon är verkligen en jägare som har framtiden framför sig. Hon beskrivs som en ödmjuk jägare med hög etik och moral, och hon är verkligen en god ambassadör för den svenska jägarkåren.
JURYNS PRIS

VINNARE
Jocke Smålänning
I samarbete med Waidmann Jaktresor
Jocke Smålänning är jägaren och tävlingsskytten som med glimten i ögat har underhållit, inspirerat och utbildat sin omgivning under årtionden. Med 48 individuella SM-guld, ett stort antal medaljer på NM och EM, samt världsrekord i kula i Europeiskt Jaktskytte går han till historien som en av världens bästa jaktskyttar genom tiderna. Utöver sina bedrifter på tävlingsbanan är Jocke mest känd inom jägarsverige för sina trickskytteshower, där han visar prov på skytte långt utöver det normala. Jocke beskrivs av sin omgivning som en ödmjuk individ som vill alla väl, både som jaktkompis och som instruktör under olika typer av jakt- och skytteutbildningar. Jocke är en individ som har gjort ett stort avtryck på den svenska jägarkåren, och är en fantastisk ambassadör.
SVENSKA KENNELKLUBBENS PRIS

VINNARE
Michael Barchéus
I samarbete med Mim Safe
Michael Barchéus har ett unikt intresse för jakt och jakthundar, speciellt när det gäller drivande hundar, där han är en flitigt anlitad domare för flera olika raser. Han har genom åren haft ett stort engagemang i sin rasklubb, lokalklubb och i valberedningen för sin specialklubb. Han har engagerat sig i allt från regelrevideringar till styrelseposter och funktionärsuppgifter, med oräkneliga timmar av ideellt arbete. Han har utöver detta visat ett stort engagemang för unga och nyblivna jägare, vilket är en mycket viktig uppgift för att få nästa generation intresserade av vår verksamhet. Michael är ett föredömligt gott exempel på en riktig eldsjäl inom SKK-organisationen.
ÅRETS VILTVÅRDARE

VINNARE
Per-Arne Åhlen
I samarbete med Arctic Trucks
Per-Arne Åhlen är jägaren och biologen vars engagemang och insatser gjort ett stort intryck och avtryck genom åren. Han har både genom praktiskt arbete och genom att sprida information kring hur invasiva arter påverkar den biologiska mångfalden, bidragit till ett viltvårdsarbete som får betraktas som unikt, och hans insatser har gjort en verklig skillnad.
Med ett outtröttligt engagemang när det gäller djur och natur, har han under snart 20 år inspirerat och utbildat sin omgivning. Han bidrar till en ökad kunskap om jakt och viltvård, både inom jägarleden och hos den stora allmänheten. Hans insatser har haft en stor betydelse, inte bara för den biologiska mångfalden, men även för jakten och jägarna.
ÅRETS MEDIAPROFIL

VINNARE
Lucas Eriksson
I samarbete med P4H
Lucas Eriksson är jägaren som gjorde succé i tv-programmet ”Sveriges Mästerkock”. På ett självklart och personligt sätt vann han svenska folkets hjärta, medan han förmedlade sin passion för såväl matlagning som för jakt. Lucas har bjudit in det svenska folket till jägarhemmet och visat upp jägarkåren på ett mycket positivt sätt hos den stora allmänheten, och är på så sätt en bra och viktig ambassadör för jägarna.