Vinnare och finalister till Jaktgalan 2019

TIDIGARE VINNARE

Efter att jägarkåren skickade in sina nomineringar och juryn valde ut fem av dessa, har den svenska jägarkåren röstat fram dessa två finalister i respektive kategori. Den 23 november 2019 presenterades de slutgiltiga vinnarna på Sundbyholms Slott.

ÅRETS JÄGARE

Dan Eriksson
VINNARE

Dan Eriksson

Dagen före nyårsafton 2017 går jaktledaren Dan ut med sitt jaktlag i Östervåla. En älg påskjuts, men faller inte på plats, utan Dan får påbörja ett eftersök. Han meddelar kontinuerligt sin aktuella position över komradion, men trots det händer det som inte får hända. En jägare misstar honom för ett vilt och avlossar ett skott som träffar Dan i ljumsken. Genom ett rådigt agerande, framförallt av honom själv, så gick hans liv att rädda. Sedan detta inträffade har Dan valt att göra något positivt av sin erfarenhet. Han åker runt och föreläser om sin upplevelse med avsikten att liknande inte ska behöva hända i andra jaktlag. Det ska även spelas in en undervisningsfilm inspirerad av denna olycka. Dans starka jaktintresse har fått honom att fortsätta jaga trots olyckan.

Emil Jonsson
2:a pris

Emil Jonsson

Emil är en ung och ambitiös jägare som idag jobbar som jaktelev. I tre år har han gått på Viltvårdsgymnasiet Forshagaakademin. Vid senaste SM i jakt stod han högst upp på prispallen i den individuella tävlingen och tillsammans med sina två klasskamrater knep han även förstaplatsen i lagtävlingen. SM i jakt är ett mästerskap dit elever från samtliga Viltvårdsgymnasier med jaktlig inriktning i landet bjuds in att tävla i grenar som hagelskytte, teori, styckning, avståndsbedömning och trofébedömning. Emil är uppvuxen i en jägarfamilj där jakten med drivande hund ligger honom varmast om hjärtat. Trots det ser han en tjusning i alla jaktformer och jagar därför det mesta.

ÅRETS NYA JÄGARE

Karin Fredriksson
VINNARE

Karin Fredriksson

Karin Fredriksson har under sitt första jaktår jagat älg och vildsvin, valts in som en av få kvinnor i jaktlaget samt jagat in sin första egna jämthund som också är från hennes egen uppfödning. Hon bidrar inte bara till mer jämlikhet i skogen, utan hon visar stor förståelse för viltvård och hon gör allt med en god portion humor och hon bjuder på sig själv. Hon är också en fantastisk förebild för andra unga jägare, med inställningen att, vill man så kan man!

Anton Besterman
2:a pris

Anton Besterman

Anton Besterman är en fantastisk ung kille som på ett moget sätt har visat att han besitter en bred jaktkunskap trots sin unga ålder och att han har ett enormt jaktintresse. Han lägger otroligt mycket tid på både jakt och inventering av framförallt bock och han har redan fått skjuta två bockar i medaljklass.

ÅRETS ELDSJÄL

Erik Lakomaa
VINNARE

Erik Lakomaa

Erik är en verklig eldsjäl som under åratal oförtrutet fört en sansad och saklig debatt gentemot våra politiker i frågor som bland annat berör vapenlagstiftningen och EU´s vapendirektiv. Han är de legala vapenägarnas främsta företrädare som med fakta och forskningsresultat tränger undan myter och villfarelser i ämnet. Erik är en stor tillgång för jägarkåren i dessa frågor.

Gustaf Halvarsson
2:a pris

Gustaf Halvarsson

Gustaf är en eldsjäl som med sin ungdomliga iver brinner för att rekrytera nya och framförallt unga jägare in i kåren. Han har ett nytänkande inom jakten som blandas med kunskapen om hur jakten bedrevs förr i tiden. En kombination som tilltalar de yngre. Gustaf är verkligen en god förebild för den nya generationens jägare.

ÅRETS VILTVÅRDARE

Einar Lundgren
VINNARE

Einar Lundgren

Einar Lundgren brinner för viltvård, sina hundar och speciellt för grytjakten. Han tvekar aldrig att ta till spaden och gräva ett par meter om det krävs. Under fyra säsonger har det fällts 452 grytvilt för hans hundar, vilket innebär att han gjort en enorm insats för övrigt vilt. Sömnen får ofta stå åt sidan då Einars driv för sin jaktform är stort och han är aldrig sen att åka iväg för att hjälpa till att gräva ut andras hundar som fastnat i gryt. En av nomineringarna löd: ”Einar skulle ha varit i Kina snart om han grävt i samma hål”.

Goran Martensson
2:a pris

Göran “Gök” Mårtensson

Göran “Gök” Mårtensson är en jägare som gör ett stort arbete för viltvården, och han lägger mycket tid och engagemang på jakt på både svartfågel och räv. Han har även väldigt lyckade resultat på kråkjakt över åtel med bulvaner. Göran har bland annat hjälpt en lokal bonde genom att skjuta 1800 kajor i en och samma ladugård, varav 800 st sköts en och samma kväll. Göran jagar allt som är tillåtet enligt tabellen, men har alltid haft en förkärlek till jakten på svartfågel och predatorer.

ÅRETS EFTERSÖKSJÄGARE

Mattias Heed
VINNARE

Mattias Heed

Mattias Heed är eftersöksjägaren som ställer upp året runt, dygnet runt, för att förkorta lidandet för skadat vilt. Det spelar ingen roll om det är en trafikskada eller om en jägare avlossat ett dåligt skott. Han genomför framförallt trafikeftersök men under höstarna, då det är lite lugnare på trafiksidan har han även flertalet eftersöksuppdrag på olika gods. Han lägger mycket tid på spårträning och arrangerar även föreläsningar i eftersök. Det som kännetecknar Mattias är seriositet och prestigelöshet och han är inte rädd för att erkänna om hans hundar misslyckats med ett spår för att låta någon annan ta över. Mattias är en inspiration för sin omgivning.

Anders Wiklund
2:a pris

Anders Wiklund

Anders är en sann förebild i eftersökssammanhang och han har varit engagerad i viltolycksorganisationen i många år. Han är eftersöksjägaren som ställer upp i ur och skur och han ser alltid till viltets bästa. Anders är initiativtagare till projektet Tätortsnära jakt. Ett projekt med målsättningen att minska antalet viltolyckor i tätortsnära miljöer genom förbyggande åtgärder i form av jakt. Projektet, som stöds av Falu kommun, är en verklig framgång och har dels halverat viltolyckorna i Falun som tätort men framförallt har det bidragit till att lokalbefolkningen fått en ökad acceptans för jakt och en förståelse för att jägarna verkligen behövs. Anders är verkligen en god förebild för oss jägare.

ÅRETS JAKTHUND

Gerhard Lilliestierna
VINNARE

Vickerågens Leva

Gerhard Lilliestierna

Vickerågens Leva är Svensk Mästare i drev för taxar. Hon blev dessutom Gotlands- och Skaraborgsmästare senast tävlingarna arrangerades. Hon är direktkvalificerad för årets SM och Nordiska mästerskap i drev som går i höst. Hon har synts mycket i pressen och gjort fin reklam för jakten. Hon är även en mycket trevlig familjehund som jagar mycket, har goda anlag i viltspår, är en duktig grythund, samt har fått omdömet excelent på utställning.

Björn Ek
2:a pris

Böjeryds Crut

Björn Eek

Böjeryds Crut är gråhunden som tillsammans med husse Björn Eek erövrat titel efter titel under de senaste åren. Senast blev han internationell utställningschampion. Han är sedan tidigare Nordisk jaktchampion, Nordisk utställningschampion, samt Viltspårschampion i Sverige och Norge. Svensk vinnare 2017 och trea på gråhundsmästerskapet förra året. Sammanlagt 12 olika championat, varav 9 st togs under förra jaktåret gör Crut till en av landets främsta älghundar. Björn med sitt jobb inom SKK är även han ett föredöme för jägarkåren med sitt arbete när det gäller alla jakthundsraser.

ÅRETS JAKTHUNDSUPPFÖDARE

Cecilia von Braun
VINNARE

Cecilia von Braun

Mörka Skogs Kennel

Cecilia von Braun har genom sina 25 år som uppfödare tagit fram ett stort antal jakthundar i toppklass. Exempel på hennes meriter: 29 championat. (petit basset griffon vendéen, jämthund och drever) 1 internationellt championat. 3 norska championat. 9 bruksuppfödarediplom. 9 bruksavelspriser. 7 avelsdiplom i guld på petit basset griffon vendéen. 1 avelsdiplom guld på drever. 4 jaktuppfödarepris guld på basset. Cecilia har deltagit i Småhunds-SM 7 gånger med 6 olika hundar. Cecilia är hård när hon väljer ut avelsdjur och hon är otroligt kräsen, speciellt när det gäller att ha tidiga meriter. Hon har en strävan efter att alltid ligga i topp.

Robin Harnesk
2:a pris

Robin Harnesk

Dammossens Kennel

Robin Harnesk föder upp jämthundar och han brinner verkligen för rasen. Han har tagit fram två tikar till nordisk champion under en tidsperiod på 1,5 månad och tävlade i årets upplaga av Älghunds-SM där en av hans hundar kom på tredje plats och blev Sveriges bästa tik. Han reser även utanför Sveriges gränser för att gå prov och knyta kontakter för att utveckla sin uppfödning. Avkommor från Robins uppfödning är en kombination av fin exteriör och extremt starka jaktlinjer. Första kullen tog han år 2014 och bland de avkommor som nått jaktbar ålder ligger meriteringsprocenten på cirka 50 procent, en av dem är även Nordisk Jaktchampion, Dammossens Backo. Robin avlar framförallt på mycket jaktlust.