Årets jakthundsuppfödare

OMRÖSTNINGEN ÄR STÄNGD!

Cecilia von Braun, Mörka Skogs Kennel

Cecilia von Braun, Mörka Skogs Kennel

Foto: Anders Bergön.

Cecilia von Braun har genom sina 25 år som uppfödare tagit fram ett stort antal jakthundar i toppklass. Exempel på hennes meriter: 29 championat. (petit basset griffon vendéen, jämthund och drever)  1 internationellt championat. 3 norska championat. 9 bruksuppfödarediplom. 9 bruksavelspriser. 7 avelsdiplom i guld på petit basset griffon vendéen. 1 avelsdiplom guld på drever. 4 jaktuppfödarepris guld på basset. Cecilia har deltagit i Småhunds-SM 7 gånger med 6 olika hundar.

Cecilia är hård när hon väljer ut avelsdjur och hon är otroligt kräsen, speciellt när det gäller att ha tidiga meriter. Hon har en strävan efter att alltid ligga i topp.

Christian & Maria Johansson, Böjeryds kennel

Christian & Maria Johansson, Böjeryds kennelChristian och Maria Johansson, Böjeryds Kennel avlar på sociala och trevliga hundar, med jaktlust, samarbete och lydnad i fokus. Kenneln har haft avkommor med varje år i Gråhundsmästerskapet sedan år 2014, med följande resultat: 2014: 2:a, 2015: 3:a, 2016: 10:a, 2017: 3:a, 2018: 1:a. Utöver detta så har ett flertal av avkommorna deltagit i SM-kval, och nu 2019 så kommer Böjeryds Buffa representera Sydsvenska Älghundklubben i älghund SM.
Böjeryds kennel erhöll 2018 Svenska kennelklubbens bruksuppfödar- och bruksavelspris. Senaste avelstiken Örnahalls Fina Takida tog under 2018-2019 tre raka förstapris på jaktprov, och har cert på utställning endast 1 år och 8 månader gammal!

Lena Gillstedt, Gråsidingens Kennel

Lena Gillstedt, Gråsidingens KennelLena driver Gråsidingens kennel och har i 25 år arbetat med att avla fram allsidigt jagande hundar av rasen Kleiner Münsterländer. Hon finns alltid till hands för sina valpköpare och bistår dem med sitt kunnande. Utöver det genomför hon årligen resor med unghundar och deras ägare till Tyskland för att gå de traditionella jaktproven där, samt för att besöka och granska tänkbara hanar. Fler än 60 uppfödningar har godkända tyska avelsprov, flera har också klarat det Internationella Münsterländerprovet (IMP) och fullbruksprovet (VGP). Åtta gånger har hundar från Lenas uppfödning fått utmärkelsen Suchensieger (provvinnare) och vid två av dem har hennes egna hundar vunnit. I övrigt är 25 uppfödningar jaktmeriterade på nordiska fågelhundsprov och ett par även på amerikanska NAVHDA prov. 13 avkommor har blivit utställningschampions, flera är också viltspårchampions och kvalificerade för eftersöksregister i olika länder. Lena har exporterat valpar till Norge, Danmark, Finland, USA samt Tyskland och som mest har hon haft tre uppfödningar på tyska hanhundslistan.

Peter och Adam Jansson, Sörombäckens Kennel

Peter och Adam Jansson, Sörombäckens KennelPeter och Adam driver Sörombäckens kennel och har genom sin uppfödning starkt bidragit till att förbättra jämthundsrasen. De har fött upp ett stort antal jakthundar i toppklass, med fin mentalitet och utmärkt exteriör. Kenneln ligger långt över rasgenomsnittet (som för Sverige är ca 30%) när det gäller meriterade avkommor. Fina exempel på detta är Sörombäckens Barka med 86%, Sörombäckens Greta med 93% och Sörombäckens Dimma med 86%. Ingen av kennels tikar ligger under 75%. En annan fin merit för kenneln är framgångarna med Sörombäckens Cent som vunnit både SM och nordiska mästerskapet. Sörombäckens hundar har satt en positiv prägel på jämthundsrasen för en lång tid framöver och både Peter och Adam lägger ner otroligt mycket tid och kärlek på hundarna.

Robin Harnesk, Dammossens Kennel

Robin Harnesk, Dammossens KennelRobin Harnesk föder upp jämthundar och han brinner verkligen för rasen. Han har tagit fram två tikar till nordisk champion under en tidsperiod på 1,5 månad och tävlade i årets upplaga av Älghunds-SM där en av hans hundar kom på tredje plats och blev Sveriges bästa tik. Han reser även utanför Sveriges gränser för att gå prov och knyta kontakter för att utveckla sin uppfödning. Avkommor från Robins uppfödning är en kombination av fin exteriör och extremt starka jaktlinjer. Första kullen tog han år 2014 och bland de avkommor som nått jaktbar ålder ligger meriteringsprocenten på cirka 50 procent, en av dem är även Nordisk Jaktchampion, Dammossens Backo. Robin avlar framförallt på mycket jaktlust.